Begravelse og bisættelse

Ved dødsfald er du meget velkommen til at kontakte mig -

tlf: 98 27 10 68.

Jeg kommer gerne forbi til en samtale.

Ved aftale om bisættelse eller begravelse kan det være praktisk først at kontakte en bedemand.

Han/hun kommer forbi og udarbejder de forskellige attester.

Her taler I også om ønske om en dato for begravelsen/bisættelsen.

Bedemanden kontakter herefter mig om muligheden for begravelsen/bisættelsen den ønskede dato.

I Vadum Kirke er det ikke muligt at blive begravet/bisat en mandag. Da har de forskellige medarbejdere ved kirken fri.

Jeg kontakter herefter de pårørende.

Vi aftaler et tidspunkt for en samtale om begravelsen/bisættelsen.

I forbindelse med den kirkelige handling skal vi til en begravelse bruge 4 salmer i kirken og en salme ved graven.

Ved bisættelsen skal vi bruge 4 salmer i kirken.

I samtalen spørger jeg også ind til forskellige oplysninger om afdøde, så talen i kirken kan blive personlig.

Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at ringe til mig på tlf. 98 27 10 68

Jens Chr Meldgaard, sognepræst

Det skal du gøre

I dagene efter et dødsfald skal man som pårørende midt i sorgen tage stilling til en masse spørgsmål og ordne mange praktiske ting. De fleste henvender sig til en bedemand for at få hjælp til det praktiske i forbindelse med dødsfald og begravelse.

Når en person dør, skal de pårørende anmelde det til begravelsesmyndigheden, det vil sige sognepræsten eller kirkekontoret i det sogn, hvor den afdøde havde bopæl. Du finder blanketten ”anmodning om begravelse eller ligbrænding” på https://www.personregistrering.dk/index.php?id=95

De pårørende skal desuden tage stilling til, om den afdøde skal begraves eller brændes, hvor det skal foregå og valg af kirkegård.

På Kirkeministeriets borgerportal kan du finde 10 praktiske råd til pårørende: http://www.km.dk/borgerportal/doedsfald/praktiskeraad.html

Samtale med præsten

Før begravelsen har de pårørende en samtale med præsten, hvor man sammen forbereder begravelsen. Man snakker om ønsker, vælger salmer og aftaler alt det praktiske. Måske har afdøde selv bestemt, hvordan han/hun gerne vil have det. Måske har de pårørende nogle ønsker. Ellers finder I ud af det sammen. Præsten vil også gerne høre lidt om den afdøde.

Samtalen er også et godt sted at snakke om sorg, frustration, taknemmelighed og alle de andre følelser, der dukker op i forbindelse med et dødsfald. Husk at præsten også er der for at støtte og lytte. Han er faktisk uddannet til det, og det kan være rart at snakke med en, der ikke selv har en masse følelser i klemme, men samtidig ved, hvordan man har det.

Sådan foregår begravelsen/bisættelsen

Begravelsen starter i kirken med bøn, salmer, tekstlæsning og en tale om den afdøde. Hvis I har specielle ønsker til salmer eller andet, snakker vi om det til samtalen inden.

Ved både begravelse og bisættelse er jordpåkastelsen central. Præsten kaster tre gange jord på kisten, mens afdøde tiltales med ordene ”af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”. De tre håndfulde jord symboliserer bevægelsen: Liv – død – liv.

Hvis afdøde skal begraves, sker jordpåkastelsen, når kisten er sænket i graven. Hvis afdøde skal brændes, sker jordpåkastelsen i kirken.

En begravelse afsluttes med, at kisten sænkes i jorden på kirkegården, mens en bisættelse afsluttes med, at kisten køres til krematoriet, og senere ved nedsættelsen af urnen.
Sogneby Kirke har en kirkegård, der ligger i forbindelse med kirken.

Læs mere om kirkegårdsvalg på Kirkeministeriets borgerportal.

Det skal du gøre

På Kirkeministeriets borgerportal kan du finde praktiske råd til pårørende.